08 September 2014

«Νυστέρι» της κυβέρνησης σε βασικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ!

 Διαλύουν τη δημόσια υγεία, μας κάνουν… πελάτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων

Κυβέρνηση, υπουργείο «Υγείας» και ΕΟΠΥΥ προχωρούν ακάθεκτοι στο έργο διάλυσης της δημόσιας δωρεάν υγείας, όχι μόνο για τους χιλιάδες ανασφάλιστους αλλά και τους ασφαλισμένους των ταμείων. Ήδη από τις 8 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε, τίθενται σε ισχύ οι πρώτες περικοπές σε πολύ βασικές διαγνωστικές εξετάσεις κάλυψης ΕΟΠΥΥ, όπως τεστ ΠΑΠ, μαγνητικές τομογραφίες και εξετάσεις πρόληψης καρκίνου, που πλέον θα συνταγογραφούνται από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ με πολύ «αυστηρά» κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με την υγεία μας, αλλά με την «εξοικονόμηση» χρημάτων, που βέβαια θα διοχετευθούν στην τρύπα του χρέους.

Από την ιατρική της πρόληψης έχουμε εισέλθει για τα καλά στην ιατρική του… κομπογιαννιτισμού των μνημονίων που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις μαζί με την τρόικα των ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ.
Όλα γίνονται, όπως λέει η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, στο όνομα της «αποδοτικότερης αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται ανά κατηγορία παρόχων»...Μόνο που αυτοί οι πόροι έχουν πετσοκοφτεί, αφού όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, το ποσοστό της κρατικής επιχορήγησης από 0,6% του ΑΕΠ συρρικνώθηκε κι άλλο πέφτοντας στο 0,4%, δηλαδή κατά 500 εκατ. ευρώ λιγότερα.
Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ο ΕΟΠΥΥ μάς καλούν να …καταλάβουμε ότι «η εποχή των ανοιχτών ανεξέλεγκτων προϋπολογισμών στην υγεία έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί» και ότι τα ελλείμματα στα ταμεία δημιούργησαν οι… «ανεξέλεγκτες συνταγογραφήσεις και μάλιστα σε αριθμούς ιλιγγιώδεις».
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τις νέες συνταγογραφικές οδηγίες:
-          Το τεστ Παπανικολάου δεν δικαιολογείται σε γυναίκες μικρότερες των 21 ετών και σε γυναίκες άνω των 65 ετών, ενώ ενδείκνυται έλεγχος κάθε τριετία. Έως σήμερα, όλες οι γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής μπορούσαν να κάνουν τεστ και να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.
-          Η μαστογραφία δικαιολογείται σε γυναίκες άνω των 40 ετών μια φορά το χρόνο και για όσο δεν πάσχουν από βαρέα και χρόνια νοσήματα.
-          Η εξέταση για καρκίνο του προστάτη δεν θα δικαιολογείται πλέον σε άνδρες κάτω των 40 ετών και άνω των 75 και σε όσους έχουν βαριές συνυπάχουσες νόσους. Θα δικαιολογείται σε άνδρες άνω των 50 ετών, σε άνδρες μεταξύ 45 και 50 ετών εφόσον έχουν πατέρα ή αδελφό που έχει προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών και σε άνδρες 40 με 45 ετών, εφόσον έχουν πολλαπλούς συγγενείς που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών.
-          Πρώτη εξέταση σε κάθε περίπτωση χρόνιας αυχεναλγίας ακόμη και με ιστορικό κακοήθειας ή προηγηθείσας χειρουργικής επέμβασης είναι η κλασσική ακτινογραφία και όχι η μαγνητική.
Για κάθε αναγκαία εξέταση για την υγεία μας, που δε θα μας τη συνταγογραφούν στον ΕΟΠΥΥ, θα καλούμαστε να την πληρώνουμε από την τσέπη μας, παρά τις εισφορές που καταβάλλουμε, παρά το αγγελιόσημο που ενισχύει τα ταμεία των εργαζόμενων στα ΜΜΕ.
Αφού μετέτρεψαν τον ΕΟΠΥΥ από πάροχο υπηρεσιών υγείας σε πελάτη των μεγάλων διαγνωστικών κέντρων, τώρα μετατρέπουν και τους ασφαλισμένους απευθείας σε πελάτες των ιδιωτικών επιχειρήσεων στο χώρο της υγείας, προωθώντας (και) από την «πίσω πόρτα» την ιδιωτικοποίηση της υγείας και της ασφάλισης.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεσηκωθούν και να ανατρέψουν την άθλια συγκυβέρνηση. Πρέπει μέσα από τους συλλογικούς, ενωτικούς αγώνες και τα σωματεία μας να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, για να ζήσουμε τη ζωή που μας ανήκει και όχι την επιβίωση που μας πετάνε σαν ξεροκόμματο!